Smycken

Accessoarer – pricken över i:et till din klädsel

Accessoarer är tillbehör till kläderna och ordet kommer från franskans accessoire som betyder just tillbehör. Det kan exempelvis vara smycken, klockor, skärp, väskor, skor, vantar, mössor, hattar, halsdukar, sjalar, hårprydnader och solglasögon. Med hjälp av dessa kan man lätt variera sin outfit allt efter vad man vill ha för stil och hur festlig situationen är, och det blir effektfullt om man väljer sådana som går i stil med klädseln. Med accessoarer kan man lätt förnya sig, och om man inte hinner byta om ifall man ska på någon festlighet kan några väl valda accessoarer piffa upp looken. Bär du profilkläder på jobbet blir de lätt festliga med vackra smycken. På Medtryck hittar du snygga profilkläder med tryckta logotyper, men även accessoarer som slipsar, vantar, mössor, kepsar och pannband – ett bra sätt att göra reklam för sitt företag.

Olika slags accessoarer

Många accessoarer är funktionella samtidigt som de är snygga. Till exempel skyddar ett paraply mot regn, hårdiadem och hårsnoddar håller håret på plats, skärp håller uppe byxorna, mössor och halsdukar värmer i kylan, väskor är praktiska att bära saker i och skorna värmer fötterna. Branschorganisationen Sveriges Skomakarmästarförbund tar tillvara skomakarnas intressen och stöttar utbildning och skicklighet i skomakeri.

Andra accessoarer har bara till uppgift att vara vackra, som smycken som man bär för att pryda kroppen. Smycken finns i många olika material och stilar, från små och diskreta till stora och iögonfallande, från guld, silver och pärlor till enkla material. Guld- och silversmedernas branschorganisation är Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening som vill värna hantverket av smycken i hög kvalitet. Halsband, armband, örhängen och broscher gör mycket för ett festligt och vackert intryck. Smycken kan också symbolisera olika saker, till exempel en vigselring på fingret som visar att man är gift eller att man bär ett kors som en religiös symbol.