Smycken

Allt om smycken

Vi har sedan långt tillbaka i mänsklighetens historia burit smycken för att piffa upp en utstyrsel eller visa vem vi är. Idag finns det smycken för alla tillfällen, smaker och eftersom att smycken tillverkas av många olika sorters material kan de allra flesta bära smycken. Men vad är egentligen ett smycke och hur länge har vi burit smycken och varför? I den här delen kommer du att få veta allt du behöver veta om smycken.

Vad är ett smycke?

Innan vi går in mer på smyckets historia kan det vara bra om du har koll på vad ett smycke faktiskt är för något. Som vi nämnde tidigare är ett smycke något vi använder för att smycka ut oss, därav har denna typ av accessoar fått sitt namn. Det finns smycken för mer eller mindre hela kroppen, de tillverkas av många olika sorters material och kommer därför i prisklasser som passar de allra flesta plånböcker. Längre bak i tiden var smycken något som främst överklassen bar. Men nu kan vem som helst köpa och bära smycken. Du kan köpa smycken i butiker som säljer smycken och accessoarer. Om du är kreativ kan du tillverka dina egna, personliga smycken.

Historia

Nu när du har bra koll på vad ett smycke är för något är det dags att du får veta lite mer om smycket och dess historia.

Vi har använt oss av smycken i alla kulturer, samhällsklasser och genom alla tider.

Det tidigaste belägget för att människor har burit smycken kommer från en utgrävning i Afrika där man gjorde ett riktigt fynd i form av ett sorts smycke bestående av pärlor och snäckor. Smycket dateras vara omkring 75 000 år gammalt och man har hittat ett flertal smycken från ungefär samma tidpunkt på flera ställen i Afrika. Till exempel i Kenya.

Förutom att tidiga afrikaner bar smycken vet man att även tidiga européer bar smycken eftersom att man har hittat smycken i form av ben, bär och stenar som är uppförda på senor av djur.

En annan stor del av mänsklighetens historia där man bar smycken är i forntida Egypten, Mesopotamien och Grekland där man till och med har hittat bevis på att man tillverkade smycken i större utsträckning i vad som liknar fabriker. Denna typ av smycken bestod till stora delar av olika sorters metaller, exempelvis guld och dessa smycken följde med enda in i döden. På den här tiden var det enbart de rika som bar smycken.

Allt eftersom att smyckestillverkningen har utvecklats har smycken blivit mer tillgängligt för alla. Nu kan vem som helst bära ett smycke tack vare att de kan tillverkas av billigare materiel, exempelvis plast. Men det finns också smycken av äkta guld och silver vilken än idag är lite av en statusmarkör.