Smycken

Smycken som yrke

Om du har ett stort intresse för smycken kan det vara en bra idé att börja livnära dig på ditt intresse och jobba med smycken. Det finns flera vägar du kan gå för att börja jobba med smycken och i det här inlägget kommer du att få några riktlinjer.

Designer

Är du kreativ, noggrann, tålmodig och har en känsla för färg och form kan det vara en bra idé att börja jobba som smyckesdesigner. En smyckesdesigner jobbar med att tillverka smycken och ta fram nya designer på smycken. Det krävs ingen särskild utbildning för att du ska börja jobba med smycken. Men det kan vara användbart att gå en kurs i hantverk eller silversmide.

Juvelerare

En annan yrkestitel som jobbar med smycken är en juvelerare. En juvelerare jobbar med att tillverka smycken av olika material. Innan du kan börja jobba som juvelerare behöver du ha en lärlingsutbildning vilket du kan få hos en guldsmed eller liknande.

Guldsmed

En guldsmed jobbar med att tillverka smycken. En annan arbetsuppgift en guldsmed kan ha är att laga trasiga smycken som kunder lämnat in. Därför krävs det att du är noggrann och tålmodig och tycker om att arbeta med olika metaller. För att bli guldsmed kan du gå en lärlingsutbildning hos en redan etablerad guldsmed. Om du är ungdom kan du på gymnasiet välja att läsa hantverksprogrammet vilket kommer att ge dig grundläggande kunskaper för att du senare ska kunna börja arbeta som guldsmed.

Säljare

Förutom att du kan jobba med smycken genom att tillverka och laga dem kan du också jobba med smycken genom försäljning. Då kan du exempelvis jobba i en smyckesbutik eller i en klädbutik som har smycken i sitt utbud.